Vragenlijst

Op kantoor zijn we in het najaar volop bezig met het maken van ontwerpen voor tuinen die in het komend jaar gerealiseerd gaan worden. Om tot een gedegen ontwerp te komen is het uiteraard van groot belang een goed inzicht te krijgen in de wensen van de klant. We hebben daar een uitgebreide vragenlijst voor. Deze lijst komt op tafel bij het zogeheten ‘intakegesprek’. Eén voor één stel ik de meest uiteenlopende vragen. Sommige vragen lijken vreemd maar zijn dat absoluut niet. Ze zijn gebaseerd op de praktijk. De vraag: ‘Is bescherming tegen inkijk van de buren noodzakelijk?’ komt voort uit een opmerking van een opdrachtgever: ,,Ja, luister, ik wil wel in mijn blote kont door mijn huis en tuin kunnen lopen zonder dat de buurvrouw me ziet.’’ Daar moest dus een hoge haag komen. Er zijn er echter ook weer die juist door de buurvrouw gezien willen worden. Dan laten we de haag achterwege.

De vraag ‘Wilt u in uw tuin mogelijkheid hebben voor speciale sporttakken zoals golf of boogschieten?’ komt ook uit de praktijk. Een eigenaar van een behoorlijk landgoedje gaf ooit aan dat hij graag een balletje wilde kunnen slaan op zijn nieuwe gazonnetje. Geen probleem!

Niet alleen de vragen van ons lijstje zijn leuk, ook de antwoorden die je soms krijgt, zijn heel verrassend. Zo stelde ik laatst de vraag: ‘Moet er van de nieuwe tuin een kalmerende en rustgevende werking uitgaan?’ aan een moeder met vier jonge kinderen. Haar antwoord: ,,Oh, als dat zou kunnen.”. Aan haar stelde ik ook de vraag: ,,Wilt u dat we in het tuinontwerp ruimte creëren voor het telen van groente en fruit uit eigen tuin?”. Ze antwoordde dit keer met een tegenvraag: ,,Dat verkopen ze toch bij de Jumbo?’’.

Jack van Haperen

Inspiratie opdoen? Maak vrijblijvend een afspraak.