Exoten

De pleuris is uitgebroken bij gemeenten in de regio: ze worstelen met exotische types in de natuur. Zo meldde het Eindhovens Dagblad onlangs. Nederland is Nederland niet meer wat het dieren- en plantenleven betreft. Je zou dat kunnen uitleggen als een mooie afspiegeling van de Nederlandse maatschappij maar nee: verschillende gemeenten zijn de strijd aan gegaan. Veel exoten verdringen namelijk de inheemse soorten! Laat Wilders er geen lucht van krijgen.

Een voorbeeld is de Japanse Duizendknoop. Deze plant werd ooit naar het Westen gehaald als decoratieve tuinplant. Maar de duizendknoop maakt meterslange uitlopers. Die bleven dus niet alleen in tuinen staan maar sloegen hun vleugels uit tot ver buiten de tuingrenzen. Hele wallen staan ervan in de Nederlandse natuur. Gemeenten als Waalre en Valkenswaard hebben nu zelfs meldpunten waar de exoten kunnen worden aangegeven. De Duizendknoop wortelt mijlenver en metersdiep. De gemeente Amersfoort besloot rigoreus te gaan maaien en uitgraven maar een voorzichtige berekening maakte duidelijk dat de kosten al snel in de miljoenen zouden gaan lopen. Ze krabben zich nu nog even achter de oren.

Besef dus dat er enig risico zit aan de aanschaf van tuinplanten. Weet wat u uw land aan doet! Nu is het hele arsenaal tuinplanten volgens mij voor 95 procent exotisch. De meeste tuinplanten komen van oorsprong uit Azie. En wie plant er nu nog een gewone eik of berk, beide inheems, in zijn tuin? Aan de discussie lijkt toch ook nog een voorkeursbehandeling ten grondslag te liggen. Hele bosranden staan er vol met Rhododendrons, beslist uitheems, maar geen haan die ernaar kraait want ze bloeien zo mooi. Waarschijnlijk is de opmars van exoten vanuit Nederlandse tuinen in de natuur niet te stuiten. Gelukkig helpt Moeder natuur binnenkort weer een handje en zullen vele halfzachte exoten die niet tijdig naar binnen zijn gebracht het loodje leggen. Voor Brabantse Bananenbossen hoeven we voorlopig dus nog niet te vrezen.

Jack van Haperen

Inspiratie opdoen? Maak vrijblijvend een afspraak.