Bruin is ook een kleur

Er zijn mensen die in deze tijd als een dolle stier door hun tuin rennen en alles, maar dan ook echt alles, opruimen en afknippen. Dat is doodzonde! Want wat staat er straks afgebeeld op de mooiste kerstkaarten die bij u in de bus vallen? Juist! Prachtige hortensiabloemen met een laagje rijp of sneeuw erop. Als u dat beeld in uw tuin wilt beleven, kunt u nu beter alles laten staan. En ook als het niet vriest of sneeuwt, hebben heel veel uitgebloeide bloemen nog veel sierwaarde: ook bruin is een kleur! Juist de vorm van de bloemen komt dan tot zijn recht. En, bijkomend voordeel voor de gevederde vrienden, veel bloemen herbergen nog zaadjes die prima geschikt zijn als voer!

Heel goed ziet u deze vormen in de zogeheten prairieborder die momenteel erg populair is. Zo’n border is geïnspireerd op de Noord-Amerikaanse prairie en bestaat uit een mengsel van rijkbloeiende vaste planten en grassen die weinig onderhoud vragen en goed winterhard zijn. De planten mogen door elkaar staan en houden elkaar in evenwicht. Ze verweven met elkaar. Voorbeelden van planten die geschikt zijn voor de prairiebordere zijn Achillea (duizendblad), Agastache (dropplant), Echinacea (zonnehoed) en Molinia (pijpenstrootje). De prairieborder wordt pas eind februari, begin maart afgeknipt.

Je hoeft voor inspiratie van zo’n border echt niet ver op reis. Ik liep op een zondagochtend over een braakliggend terrein langs het spoor in Budel-Schoot. ’s Nachts had het gevroren en in het tegenlicht van de zon zag ik een feest van uitgebloeide aren en bloemhoofdjes. Kippenvel kreeg ik ervan, wat een schoonheid! En dan was het niet eens in een tuin. Maar ja, tegen Moeder Natuur kan natuurlijk niets of niemand op…

Jack van Haperen

Inspiratie opdoen? Maak vrijblijvend een afspraak.